054-21 21 69
gallery webb_bider 1hal2031

Massage

Lös upp spänningar och muskelknutar med hjälp av en av våra duktiga massageterapeuter.

 

Den tidigast kända beskrivningen av massage kommer från Kina för ungefär 5000 år sedan, men det finns tidigare benämnda metoder som påminner om massagebehandling. Att beröring är bra för människan uppmärksammades redan ca 460- 377 f Kr av läkaren Hippokrates. I Sverige var det Per Henrik Ling som började med massage på 1800-talet. Han startade utbildningar i massage och även sjukgymnastik.

Massage innebär att massageterapeuten behandlar muskler, senor, ledband och bindväv med händerna. Massage kan beskrivas som en systematisk och rytmisk form av beröring. Behandlingen leder till att spända och ömmande muskler slappnar av och stimuleras. När musklerna mjukas upp får man bättre rörlighet.

Massage kan ges till alla människor, från spädbarn till äldre och gravida. Däremot bör man inte ge för hård behandling på till exempel personer som har hjärtsjukdomar, högt blodtryck, benskörhet, feber, blodpropp, cancer eller någon annan svårare sjukdom.

Vår utbildning

Man skall alltid kontrollera vilken utbildning massören/massageterapeuten har. Skillnaden mellan en massör och en massageterapeut är att massageterapeuten har läst en extra kurs som innefattar sjukdomslära.

En kvalitetssäkring är att massören/massageterapeuten är certifierad massör av Branschrådet Svensk Massage. Det visar att han/hon har klarat av certifieringsprovet, som lägger vikt på kunskaper i musklernas anatomi och fysiologi.

Hur vi behandlar

Under en behandling mjukar massören upp och töjer ut musklerna. Detta görs för att öka rörelseförmågan i strama, spända muskler som behöver stretchas ut. Muskelknutar upplöses genom pressur. Vid behov kan man få med sig hemövningar för att kunna påskynda tillfriskningsförloppet.

Första besöket hos massageterapeuten

Första gången du besöker en av HälsoCentrums massageterapeuter får du fylla in en historik som innefattar arbete, fritidsaktiviteter, tidigare besvär, tidigare olyckor och sjukdomar. Sedan kommer du att få förklara med egna ord hur besväret känns och vilka problem det medför. Många gånger finns ett orsakssamband mellan historiken och de symptom du söker för. Allt detta behövs alltså för att massören/massageterapeuten skall kunna ge dig bästa behandlingsresultat.

Sedan kommer du få klä av dig det som behövs. Trosor och kalsonger behålls alltid på, bh kan också behållas på om så önskas. Sedan får du lägga sig ned på en massagebänk. Är du gravid så kan du ligga på sidan. Massören/massageterapeuten täcker de kroppsdelar som för tillfället inte masseras med handdukar. Det är viktigt för oss att det känns behagligt för dig, när du ligger på bänken.

Under behandlingen kan massören/massageterapeuten använda sig av flera olika tekniker.

Exempelvis:

  • försiktiga strykningar över huden
  • knådning av musklerna
  • gnidningsrörelser och tryck på djupet i t ex ryggmuskulaturen med hjälp av armbåge, tummar eller pekfingrar

Hur stora områden vi behandlar beror på vart besvären sitter eller vad ursprungen till besvären är. Om besvären har funnits en längre tid, behövs oftast tätare och fler behandlingar. Går du mer för ditt välbefinnande så brukar man rekommendera ca 4-6 veckors intervall.

Massage kan ibland göra ont beroende på dina tidigare besvär. Ofta beskrivs denna känsla som ”gott-ont”. Dagen efter kan man känna en tendens av träningsvärk, men det brukar lana av efter ca två dagar. Då känner man sig istället mjukare och mer rörlig i kroppen.


*Obligatoriska fält