054-21 21 69
gallery webb_bider 1hal2578

Möt teamet

Börje Olsson, Legitimerad kiropraktor

Hej!

Jag heter Börje Olsson är född och uppvuxen i Värmland. Till en början utbildade jag mig till byggnadsingenjör. Idén om att arbeta inom hälso- och sjukvård kom under militärtjänstgöringen. Efter en bilolycka 1991, där jag blev påkörd bakifrån och ådrog mig en whiplashskada (även kallad pisksnärtsskada) växte idén ytterligare. Till slut stod det klart att det var kiropraktor jag ville bli.

Då det inte finns någon svensk akademisk kiropraktorutbildning valde jag att studera utomlands. Efter fem års (tio terminers) akademiska heltidsstudier examinerades jag 1999 ifrån Palmer College of Chiropractic (som är en del av Palmer University System) i Davenport, Iowa, USA och kunde titulera mig Doctor of Chiropractic.

Efter examineringen fullgjorde jag min AT-tjänstgöring som bland annat innefattade auskultering och behandling hos legitimerade kiropraktorer, distriktsläkare, sjukgymnaster och inom ortopedkirurgin. Dessutom gjorde jag kortare auskulteringar inom reumatologen och röntgenavdelningen i Torsby.

Efter fullgjord AT-tjänstgöring, genomförde jag Socialstyrelsens kurs och prov i författningskunskap samt socialmedicin. Därefter erhöll jag min svenska legitimation som kiropraktor.

År 2000 öppnade jag en egen klinik, HälsoCentrum. Tanken med kliniken är att jag vill att alla patienter skall bli behandlade som jag själv vill bli behandlad och att alla patienter skall få den bästa vården som över huvud taget är möjligt. Detta betyder att alla som arbetar på kliniken skall vara de bäst utbildade specialisterna inom sitt respektive yrke.

Dessutom skall alla på kliniken samarbeta med andra yrkeskategorier inom friskvården och sjukvården. Detta innebär att alla patienter som besöker kliniken kan försäkras om att deras Hälsa sätts i Centrum, vilket är filosofin som givit kliniken sitt namn.

Mina ambitioner medför att jag kontinuerligt vidareutbildar mig, genom kurser och konferenser över hela världen. Mitt brinnande intresse för kiropraktikens utveckling har medfört att jag tidigare suttit som styrelseledamot för Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR). Jag sitter fortfarande med i styrelsen för LKRs forskningsfond samt i LKRs valberedning. Jag har deltagit i två olika forskningsprojekt som syftar till att utvärdera långtidseffekten av kiropraktorbehandling på ländryggssmärtor och ischias.

Vissa områden är av speciellt intresse. Till dessa kan nämnas: Grundlig patologikunskap, eftersom det är av yttersta vikt att finna de sjukdomstillstånd som inte kan behandlas i kliniken. Jag anser att det viktigaste jag som vårdgivare gör, är att sätta rätt diagnos (diffrentialdiagnostisera) innan jag eventuellt behandlar. Om annan vård anses bättre kunna öka patientens välmående, remitterar jag patienten vidare.

Gonsteads justerings-/ manipulationsteknik, vilket är en av de mest ledspecfika justeringstekniker för rygg och nacke, som överhuvudtaget finns. Dessutom syftar denna teknik till att undvika rotation av halsryggen vid behandling, vilket ökar patientsäkerheten ytterligare. Dock praktiserar jag inte i enlighet med Gonsteadsystemets ursprungliga filosofi, utan använder mig endast av själva justeringstekniken.

Övriga justerings-, manipulations- och mobiliseringstekniker används av mig oftast som ett komplement till Gonsteadtekniken (när det gäller rygg- och nackbesvär). Men då det ibland är fördelaktigt att använda andra olika behandlingsmetoder eller tekniker (även för rygg- och nackbesvär), går jag regelbundet på vidareutbildningar inom dessa områden. Min filosofi är enkel: Ju fler tekniker som man behärskar väl, ju fler patienter kan man hjälpa på bästa sätt. Det finns helt enkelt ingen enda metod eller teknik som passar alla människor.

Extremitetsbehandling, eftersom en kropp består av betydligt fler leder än bara en rygg.

Whiplashrelaterade skador, eftersom jag själv drabbades i en trafikolycka år 1991 och därigenom har personlig erfarenhet av hur dessa skador bäst kan behandlas. Faktiskt är det så att det var denna insikt som gjorde att jag bestämde mig för att bli kiropraktor.

ATM2, då denna behandlingsmetod effektivt kombinerar rörelse och smärtfrihet. Detta gäller även för den patient som tidigare och under lång tid upplevt smärta vid rörelse. Metoden kan ofta vara ett fantastiskt komplement till övriga behandlingsmetoder och resultatet är då omedelbart.

Träningsmetodik, på grund av mitt eget intresse att träna och utöva olika idrotter.

Rehabilitering, eftersom detta minskar risken för återfall.

Tryckvågsbehandling, då detta är ett mycket effektivt komplement till min övriga behandling. På detta sätt har jag betydligt lättare att behandla besvär i muskelfästen och senor. Även mer specifika besvär som plantarfasciiter/hälsporrar och akillestendinoser kan effektivt avhjälpas med tryckvågsbehandling.

Forskning: Mina ambitioner att hålla mig uppdaterad om allt nytt som berör mitt yrke, innebär att jag regelbundet läser nyutkommen forskning som berör min profession. Dessa kunskaper försöker jag alltid implementera i kliniken för att du som patient skall få den bästa behandlingen som kan erbjudas.

Stefan Bondesson, Legitimerad kiropraktor

Hej!

Mitt namn är Stefan Bondeson. Jag är född i Stockholm men uppväxt i Kalmar.

Mitt intresse för kroppen började tidigt, redan i 15 års åldern, när jag utövade många olika typer av träning. Med tiden kom jag att fokusera mer och mer på squash samt styrketräning.

Med den bakgrunden var det naturligt att utbilda sig inom vården. Jag valde då att börja studera till Kiropraktor på Anglo European College of Chiropractic (AECC) i England. Jag utexaminerades därifrån 1988. Sedan dess har jag bott i Stockholm där jag drivit flera kliniker fram tills sommaren 2019. Nu har jag till slut lämnat huvudstaden och flyttat till Värmland för att börja arbeta med duktiga kollegor här på Hälsocentrum i Karlstad.

Mitt mål som Kiropraktor är att hjälpa så många som möjligt att på bästa sätt uppnå och behålla en så bra hälsa som möjligt

Torbjörn Stenwreth, Diplomerad massör, KBT coach och ACC coach

Hej!

Jag heter Torbjörn Stenwreth. Jag är född i Sandviken och flyttade till Värmland 1990. Jag och min fru, Madeleine, bor i Karlstad. Madeleine är Master of Wine (MW) och frilansande konsult inom vinbranschen. Vi har två barn tillsammans, André och Michelle. Sedan har jag en son från ett tidigare äktenskap, Ted.

Sedan min utbildning till Diplomerad Massör 1994-1995 har jag alltid tänkt ”resultatbaserade behandlingar” som avgörs av att man ska utgå från det inledande samtalet med kunden (anamnes) för att göra rätt insats vid rätt tidpunkt och därmed uppnå ett bra resultat tillsammans. Jag är också diplomerad KBT (Kognitiv Beteende Terapi) coach och ACC (Acceptance och Commitment) coach.

Jag jobbade på KMTI kvällstid direkt efter att jag var klar med min utbildning och det gjorde jag fram till vi flyttade till Syd Afrika 1997. Då fortsatte jag att jobba med massage, idrottsskador, stressrelaterade åkommor och coaching under ett år på Rozendal vingård och spa i Stellenbosch.

Förändringsbenägenheten och nyfikenheten har bidragit till en varierad erfarenhet. Förutom mina massörjobb (bl.a. hos Carlstad Alternativ Medicin), har jag jobbat som huvudansvarig ledare inom elitidrotten, utbildad ambulansman, distrikschef inom företagshälsovården, regionchef inom personlig assistans, och coach inom privat och näringsliv. Jag har även jobbat som projektledare inom IT och utbildning, HR chef inom fastighetsbranschen och HR chef inom IT/Telecom.

Men det är min erfarenhet inom idrotten som har lagt grunden till mitt målfokuserade tänk och arbetssätt och jag har som idrottsman inom bandy varit Nordisk Mästare, Junior Världsmästare, Europa Mästare och tvåfaldig Svensk Mästare, samt ett SM-silver som ledare.

Resultatbaserade massagebehandlingar

Djupmassage bidrar till ökad cirkulation vilket är kroppens möjlighet till läkning och till att må bra.

Coachning för chefer, personal och privat

Öka din självinsikt i vem du är, vad som driver Dig framåt och upplev självbestämmande motivation. Min stora passion är människans välmående och hälsa. Det är min klara övertygelse att alla har en inneboende kraft att påverka sin hälsostatus.

Jag har två utgångspunkter i hur jag tänker och arbetar med massage och coaching;

  • ”Det enda som är lika bland oss människor är att vi är olika. Du är unik utifrån dina förutsättningar”
  • ”Alla delar i en helhet kompletterar alltid varandra och de är alltid beroende av varandra”

Med min breda erfarenhet hjälper jag dig att locka fram, identifiera och korrigera den eventuella obalansen som bidrar till ett ”glapp” i ditt totala välmående. Tillsammans kommer vi fram till vad du behöver göra för att åstadkomma förändring och på vilket sätt du uppnår dina mål.

Cindy Olsson, kontorschef

Cindy föddes och växte upp i Wisconsin, USA. Eftersom hon bodde nära vattnet, började hon simma ganska tidigt. Vid 14 års ålder började hon tävlingssimma i skolans lag. Eftersom skolarbetet också krävde mycket tid, valde Cindy efter några års tävlingssimmande, att fokusera på sina studier.

År 1992 examinerades hon ifrån Marquette University med titeln Bachelors degree in Psychology (vilket motsvarar en svensk examen som fil. kand. i psykologi). Efter att ha arbetat i tre år med diverse chefsjobb, återvände Cindy tillbaka till universitetsstudierna.

Hon examinerades år 1997 ifrån Ball State University med titeln Masters degree in Wellness Management (i Sverige motsvarande fil. mag., som hälsopedagog och friskvårdskonsulent), där hon dessutom tog extra högskolepoäng i företagsekonomi.

Efter denna gedigna utbildning började Cindy arbeta som hälsovårdsansvarig på ett universitet vilket innehöll ca 3500 studenter och personal. År 1999 bestämde sig Cindy för att flytta med den nyexaminerade kiropraktorn Börje Olsson till Sverige. Eftersom språket till en början var en stor utmaning, tog Cindy ett flertal kurser i svenska, samtidigt som hon började arbeta för Nya Wermlands Tidningen. År 2004 bestämde sig Cindy för att börja arbeta tillsammans med Börje på HälsoCentrum, där hon nu är ansvarig för kontorsgöromålen och den administrativa verksamheten.

Cindy är vad man på engelska kallar “service minded”. Hennes motto är att alla klinikens patienter förtjänar den bästa tänkbara servicen, vilket är en normal företeelse i USA.

Kerstin Carlsson, reception

Kerstin är vår trevliga receptionist som sköter det administrativa arbetet så som att svara i telefon och boka patienter. Kerstin har mångårig vana att arbeta med människor och har bl.a. jobbat som säljare.

Vidare har hennes intresse för kroppen medfört att hon genomgått en utbildning som massör. På fritiden tycker Kerstin om att röra sig i naturen och då gärna med sin hund, alternativ att träna eller att umgås med vänner.

Kerstins motto är hon alltid försöker bemöta människor som hon själv skulle vilja ha blivit bemött i samma situation. Vi följer Patientjournallagen (1985:562)


*Obligatoriska fält