STRÅLANDE SMÄRTA

Strålande smärta

Det kan verka som att smärta bara är smärta, men i ögonen på din kiropraktor är det inte så. Det kan vara så att där du upplever din smärta, kanske inte alls är ursprunget till smärtan. Den typ av smärta du upplever, hjälper din kiropraktor att diagnostisera det underliggande problemet. Det är viktigt att utreda orsaken till din smärta och att särskilja på triggerpunktssmärta och strålande smärta ifrån en nerv.

Strålande smärta från muskler – triggerpunktssmärta

När en muskel är spänd och sammandragen under en längre tid uppstår förändringar i muskelvävnaden. Muskeln kan få svårare att slappna av och en ökad tonus, eller spänning, kan uppstå. Detta kan då göra att muskeln inte kan utföra sina funktioner optimalt och det uppstår spända muskelsträngar i muskeln. Dessa muskelsträngar är lätta att känna och i dessa muskelsträngar kan det uppstå extra ömma punkter. Flera av dessa bildar det som kallas för en triggerpunkt, vilket kan orsaka smärta lokalt eller en refererande smärta till ett annat område.

Triggerpunkter är alltså i grunden små, spända områden i muskeln, där muskelfibrerna är kontraherade (sammandragna). Den resulterande smärtan känns djup,molande och ofta stabil. Det kan kännas av när du vilar eller när du rör dig, och smärtnivån du upplever kan vara betydande. Smärtan kan leda till muskelvärk, huvudvärk, ryggvärk, nacksmärta, käksmärta eller till och med efterlikna symtom på karpaltunnelsyndrom eller ischias.

Triggerpunkter ger inte alltför sällan en strålande smärta eller refererad (referred pain) smärta, dvs smärtstället överensstämmer inte med källan till smärtan. Vanliga triggerpunktsområden är nacke, axlar, skuldror och höfter. Dessa områden kan t.ex. ge en strålande smärta ned i en arm, upp mot huvudet eller ned i ett ben.

Strålande smärta från en nerv

För många patienter som söker hjälp av en kiropraktor, beskrivs en smärta som strålar ut. Ofta från ryggraden och ut i en arm, runt bröstkorgen eller ned i ett ben. Det betyder att smärtan börjar på ett ställe men strålar till en annan, vanligtvis längs en nervs väg (dermatom). Denna typ av smärta kallas också radikulär smärta och orsakas ofta av nervrotsirritation. Detta är alltså neurologisk smärta och den känns ofta intensiv, strålande, ilande och många har också neurologiska bortfall i form av svaghet, domningar eller nedsatt reflex i området som nerven försörjer.

Ett bra exempel på att utstrålande smärta är diskbråck i ländryggen. Om din ischiasnerv är påverkad, kan det orsaka smärta i ländryggen, över din skinka och ner i benet mot tårna.

Hur din kiropraktor kan hjälpa till

Din kiropraktor tar en medicinsk historia och gör en grundlig undersökning för att försöka bestämma om din smärta är från triggerpunkter eller från en nerv. När orsaken till smärtan är fastställd inleds behandling för att försöka lindra besvären.

De kan också ge dig råd om förändringar du kan behöva göra i din livsstil så att problemet inte återkommer. Det kan innebära kostförändringar, övningar eller ergonomiska råd.

Om du har strålande smärta tveka inte att höra av dig för en undersökning.

Vid frågor, kontakta oss!

Kontakta oss för tidsbeställning och om du har frågor. Vi hjälper dig till en bättre hälsa.