Internationella antagningskrav till kiropraktorutbildning
Generellt sett gäller samma minimikrav som för läkarutbildningen, d.v.s. att den blivande studenten skall ha examinerats ifrån en tre-årig naturvetenskaplig linje. Därutöver kommer olika krav beroende på vilket utbildningsland man väljer. Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) har gjort en sammanställning över de krav som ställs i olika länder för att få börja på en internationellt erkänd kiropraktorutbildning. Du kan också själv ladda ner LKRs infoblad (pdf).
Studier på internationellt erkända kiropraktorutbildningar
De internationellt erkända kiropraktorutbildningarna har minst en fem-årig akademisk utbildning. I Europa finns kiropraktiska lärosäten i Danmark, England, Schweiz, Frankrike och Spanien. (LKR) har gjort en sammanställning över dessa. I Nordamerika finns ett flertal utbildningar i USA och Canada. Även över dessa har LKR gjort en sammanställning Vidare finns ett flertal kiropraktiska lärosäten i Australien och Nya Zealand. Även här har LKR gjort en sammanställning över internationellt erkända kiropraktorutbildningar. Är du intresserad av att börja studera till kiropraktor, kan du kontakta LKRs studievägledning. Efter examination ifrån ett internationellt godkänt kiropraktiskt lärosäte har våra nyexaminerade studenter akademiska poäng som motsvarar en magisterexamen. Därefter skall en ettårig AT-tjänstgöring avklaras. När detta är genomfört, kan man söka legitimation som kiropraktor hos Socialstyrelsen.
Definition på det svenska titelskyddet
Den 1 januari 1999 trädde lag (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS) i kraft. Lagen innehåller bland annat bestämmelser om legitimation, ensamrätt till yrke, skyddad yrkestitel och skyddad specialistbeteckning för ett antal vårdyrken. Ändringar i lagen infördes den 1 april 2006. I lagen framgår att bl.a. kiropraktor är en skyddad yrkestitel. Detta innebär att man inte får kalla sig kiropraktor om man inte har legitimation som kiropraktor (eller efter examen genomgår föreskriven AT-tjänstgöring). Den som bryter mot ensamrätten till yrkestitel kan dömas till böter.
Några krav som legitimationen ställer på kiropraktorn
- En kiropraktor skall precis som övrig legitimerad vårdpersonal behandla inom vetenskap och beprövad erfarenhet.
- Kiropraktorn har journalföringsplikt, regler finns hur denna skall utföras samt förvaras.
- Kiropraktorn har tystnadsplikt.
- Precis som all legitimerad vårdpersonal är kiropraktorn skyldig att rapportera eventuella skador och skaderisker i enlighet med Lex Maria.
- Som legitimerad vårdgivare är kiropraktorn också skyldig att ha tecknat en patientförsäkring.
- Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) genomför utvärdering och tillsyn av kiropraktorernas verksamhet.