BRÖSTRYGG

Bröstrygg och smärta i bröstryggen

Bröstryggen är området mellan skulderbladen och börjar nedanför nacken och slutar ovanför ländryggen. Det är ganska vanligt att ha ont i bröstryggen och besvären uppträder i alla åldersgrupper, men det är sällan något farligt som utlöst besvären. Det finns för närvarande mycket mindre forskning som gjorts gällande identifiering och behandling av bröstryggsmärta än på smärtor nacke och ländrygg.

Symtom

Bröstryggen är en stor och omfattande del av din kropp och har du ont i bröstryggen kan det finnas väldigt olika symtom. Du kan känna att smärtan i bröstryggen strålar ut mot någon eller båda av ryggens sidor längs revbenen, mot bröstkorgen eller mot buken. Det är även ganska vanligt att smärtan strålar upp mot nacken. Du kan även känna dig allmänt stel eller öm i ryggen som ett tecken på att något är fel. Det kan antingen vara en konstant smärta i bröstryggen eller en smärta gör ont när du andas djupt.

Orsaker

Precis som med symtomen finns det många orsaker bakom att det gör ont i bröstryggen. Det är ganska vanligt att smärtorna kommer från muskler eller skelettet och detta kan bero på många olika orsaker. Stress i arbetet eller hemma kan skapa stora spänningar i bröstryggen. Det kan även vara att du har en dålig hållning till vardags eller en icke optimal arbetsställning som gör att visa muskler i bröstryggen inte tränas ordentligt. Även en för mjuk eller för hård säng kan medföra besvär med bröstryggen.

Vad du själv kan göra

Innan du påbörjar någon form av behandling mot att du har ont i bröstryggen, måste du komma fram till orsaken bakom. Det finns dock några enkla tips på egenbehandling du kan testa. Om du vet med dig att du har ett stillasittande arbete kan du prova att växelvis stå upp och jobba under dagarna, samt tänka på att alltid försöka sträcka på dig och vara rak i ryggen. Testa att byta ut din madrass hemma då den kan vara för hård eller för mjuk för din rygg. Generellt sett är det också bra att röra på sig regelbundet.

När du bör söka vård

I många fall är ont i bröstryggen inget att oroa sig för och något som kan försvinna snabbt av sig själv. Skulle du dock ha problem en längre tid eller kraftiga smärtor i bröstryggen bör du söka upp professionell hjälp. Det är viktigt att du snabbt kommer till bukt med problemen för att slippa att det blir värre. Genom att bli undersökt av HälsoCentrums kiropraktorer, som är specialiserade på ryggbesvär, är sannolikheten stor att du kan få den behandlingsform som passar för dig och dina problem.

Forskning beträffande vård för smärta i bröstryggen

Man har vid studier funnit att manipulation och mobilisering är effektiva behandlingsmetoder mot smärta i bröstryggen.

Man har även funnit att manipulation av bröstryggen kan hjälpa patienter med nacksmärta.

I följande studie kunde man se att manipulationsbehandling av nacke och bröstrygg var effektivt än träning för patienter med nackrelaterad huvudvärk.

Man har även via forskningsstudier tittat på effekten av stötvågsbehandling/tryckvågsbehandling på människor med smärta i bröstryggen:

”ESWT in myofascial pain syndrome of upper trapezius is effective to relieve pain after four times therapies in two weeks.” 

Low and middle-energy ESWT protocols can be safely and successfully used for the treatment of snapping scapula associated with scapulothoracic bursitis.

Vid frågor, kontakta oss!

Kontakta oss för tidsbeställning och om du har frågor. Vi hjälper dig till en bättre hälsa.