DOMNINGAR

Domningar och stickningar

Detta är symptom som många av oss har upplevt. Det är känslan som uppstår när ett ben eller en arm har somnat som sedan börjar vakna. Det är vanligt att uppleva denna känsla när det uppstår tryck under en längre tid på en viss del av din kropp. Till exempel kan långvarigt sittande med korslagda ben, hänga med armen över armstödet på soffan eller luta för mycket på ett ben när man står, orsaka stickningar/domningar. Denna känsla brukar ge sig när man ändrar ställning så att trycket försvinner. När stickningar eller domningar inträffar i delar av kroppen utan en uppenbar orsak, kan det emellertid komma från en nerv som hamnat i kläm längs ryggraden på grund av trängsel eller i en arm eller ett ben (tunnelsyndrom).  I vissa ovanliga fall kan det röra sig om en underliggande neurologisk sjukdom.

Klämda nerver leder ofta till domningar och stickningar och det är ett vanligt symptom bland de som har nack och ryggproblem. Till exempel kan ett nackproblem vara orsak till stickningar i en arm eller en ländryggsskada kan orsaka domningar ned i ena benet. Diskbråck, artros, kotförskjutning och låsningar är vanliga orsaker. Stickning/domning som inte är relaterad till en klämd nerv i ryggraden kan orsakas av nervstörningar i områden där inflammation, vanligen runt lederna, kan orsaka nervirritation. Till exempel kan karpaltunnelsyndrom orsaka domningar eller dov smärta i din handled, fingrar, hand eller underarm. Dessa patienter klagar ofta över domningar i handen, nattvärk och fumlighet vid finmotoriska rörelser.

Andra sjukdomar, som kan orsaka stickningar och domningar är, Migränhuvudvärk, B-12-brist (en näringsstörning) diabetes, sköldkörtelproblem, multipel skleros, ischemiska attacker eller stroke. Vissa mediciner och giftiga ämnen som alkohol, tobak och bly kan också orsaka domningar och stickningar.

En kiropraktor kan hjälpa till att bestämma orsaken till dins stickningar/domningar. Alla nya patienter hos oss genomgår en neurologisk undersökning där reflexer, känsel och muskelstyrka testas. Ofta gör också en screening för det centrala nervsystemet för att utesluta sjukdomsrelaterade domningar/stickningar. Där undersöker kiropraktorn kranialnerverna (nerverna inuti huvudet) samt gör andra relevanta tester för att utesluta påverkan på det centrala nervsystemet. Om resultaten på dessa tester är avvikande på något sätt, remitteras patienten till neurolog för vidare undersökningar och ev. magnetkameraundersökning.

I de allra flesta fallen är stickningar/domningar helt ofarliga och med hjälp av justeringar, värme, motion, stretching, tryckvågsbehandling och massage, kan din kiropraktor hjälpa dig att förbättra eller eliminera dina problem med stickningar eller domningar helt och hållet.

Om du upplever dessa symtom och behöver konsultera en av våra kiropraktorer, ring oss på 054-212169 för tidsbokning.

Vid frågor, kontakta oss!

Kontakta oss för tidsbeställning och om du har frågor. Vi hjälper dig till en bättre hälsa.